5 Mayıs 2015 Salı

BEGONYA BAKIMI




    Merhabalar :) Begonya sevenler ama bakımını bilmeyenler buraya :) Begonya çok nazik bir çiçektir ama bir o kadar da dayanıklıdır.Tabi biz begonyamızı dayanıklı deyip kendi haline bırakmayacağız.Peki begonya çiçeğinin bakımı nasıl olur ?

     Begonyalar küçük köklü çiçeklerdir. Bu özelliğe sahip olduğu için önce küçük saksılara ekilmelidir. Kökleri geliştikçe saksı değişimi yapılabilir. Tek bir tane begonya değil de 3 - 4 tane begonya aynı yere ekileceği zaman  uzun saksılar denenebilir.

     Begonya doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz, ancak çiçeklenme zamanlarında günde 2 ya da 3 saat direkt güneş ışığına da hayır demez.Begonya çiçeği özellikle sabah güneşinden çok hoşlanır, suyu sever fakat sularken yapraklarının ıslatılmamasına dikkat edilmelidir.
                                                     
    Begonya, rüzgardan hoşlanmaz. Begonya hava akımının olduğu yerlerde tutulmamalıdır. Ayrıca unutulmayacak bir diğer özellik de herhangi bir kumaşla ya da kendinden olmayan başka bir çiçekle çok temas etmemelidir.
    Kış aylarında az suya ihtiyaç duyar. Haftada 1 - 2 kez sulamak yeterlidir. Yaz aylarında ise gün aşırı sulanmalı ve verilen suyun miktarı arttırılmalıdır. Bu arada su toprağın her tarafına mutlaka ulaşmalıdır.Kış aylarında aşırı soğuktan korunmalıdır. Sıcaklık,  15 derecenin altında olmamalıdır. Diğer aylarda ise sıcaklık önemli bir etken değildir yani her sıcaklıkta yetişir.

   Begonya çiçeğinde çok büyük bir değişiklik olmadığı sürece sularken kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.Çiçeğin saksısı genellikle 2-3 yılda bir ve nisan ayında değişmelidir.Her bitki gibi zamanla toprağın içindeki vitamin ve mineralleri tüketen bu bitkiye yılda hiç olmazsa bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Bu desteği çiçekçilerden temin etmek mümkündür.

      Aşağıda paylaştığım videoda daha çok bahçe begonyasının bakımı anlatılmakta ancak ben yine evde begonya barındıranlar için faydalı olacağını düşünüyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder