5 Mayıs 2015 Salı

AÇELYA ÇİÇEĞİ BAKIMI


    Hoşgeldiniz :) Bahçesinde doğru ve güzel bir şekilde açelya çiçeği yetiştirmek isteyenler bu yazıyı okusun :) Açelya çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır?
    Açelya çiçeği güneşten hoşlanmaz, toprağı sevmez, salonlarda pencere kenarına konmalıdır. Çiçekleri döküldükten sonra fidanları açıkça, gölgeli bir yerde bulundurmalı ve akşamları yapraklarına su serpilmelidir. Açelya çiçeğinin her yıl çiçek açması için yazın iyi bakılması gerekir.
     Saksı harcı olarak çürümüş bitkilerden meydana gelen yakıt, yer kömürü (turba) denilen toprak karışımı kullanılabilir. Yazın ise özel bir bakım isterler. Açelya çiçeklenme mevsiminden sonra toprağı ve atmosferi nemli tutmak için her gün serpme yöntemiyle sulama yapılmalıdır. Haziran ayında dışarı, fakat gölge yerlere konularak çok sıcak günlerde bol su ile ıslatılmalıdır. Ekim ayında tomurcuklar gelişir ve dokular sertleşir. Bir tek bu ayda kesinlikle içeriye alınmalıdır. Açelya çiçekler Aralık ayında meydana gelirler ve eğer bitki sağlıklı ise ve sıcak bir yerde bulunuyorsa, bir çok yıllar bozulmadan saklanabilir. Daha geniş saksılara alındıklarında büyümeyi kolaylaştırmak için her ilkbahar sıvı gübre verilmelidir.


  • Açelya bitkisi kireçsiz ve Asit karakterli toprakları sever. Bu nitelikteki topraklara, yaprak çürüntüsü ile kaba dere kumu karıştırılması Bitkiye yararlı olur.
  • Açelya Suyu çok sever. Haftada bir kez yapraklarına su püskürtülmelidir. Ancak sulamada ve yaprak ıslatmada kullanılacak Suyun kireçsiz ve mümkünse yağmur suyu olması bitkiye yararlıdır.
  • Bitki yarı gölge yerleri sever. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır.
  • Serin ortamları yeğleyen Açelyalardan en iyi sonuç 10-18 derece olan yerlerde alınır. Bu nedenle serin yerlerde tutulmalıdır.
  • Açelya bitkisi yetiştirilirken, ilkbahardan sonbahara kadar, bitkiye haftada bir kez standart sıvı gübre verilir.
  • Bitkiye bir yıllık işlemi uygulandığından saksı değişimine gerek yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder