5 Mayıs 2015 Salı

BEGONYA BAKIMI




    Merhabalar :) Begonya sevenler ama bakımını bilmeyenler buraya :) Begonya çok nazik bir çiçektir ama bir o kadar da dayanıklıdır.Tabi biz begonyamızı dayanıklı deyip kendi haline bırakmayacağız.Peki begonya çiçeğinin bakımı nasıl olur ?

     Begonyalar küçük köklü çiçeklerdir. Bu özelliğe sahip olduğu için önce küçük saksılara ekilmelidir. Kökleri geliştikçe saksı değişimi yapılabilir. Tek bir tane begonya değil de 3 - 4 tane begonya aynı yere ekileceği zaman  uzun saksılar denenebilir.

     Begonya doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz, ancak çiçeklenme zamanlarında günde 2 ya da 3 saat direkt güneş ışığına da hayır demez.Begonya çiçeği özellikle sabah güneşinden çok hoşlanır, suyu sever fakat sularken yapraklarının ıslatılmamasına dikkat edilmelidir.
                                                     
    Begonya, rüzgardan hoşlanmaz. Begonya hava akımının olduğu yerlerde tutulmamalıdır. Ayrıca unutulmayacak bir diğer özellik de herhangi bir kumaşla ya da kendinden olmayan başka bir çiçekle çok temas etmemelidir.
    Kış aylarında az suya ihtiyaç duyar. Haftada 1 - 2 kez sulamak yeterlidir. Yaz aylarında ise gün aşırı sulanmalı ve verilen suyun miktarı arttırılmalıdır. Bu arada su toprağın her tarafına mutlaka ulaşmalıdır.Kış aylarında aşırı soğuktan korunmalıdır. Sıcaklık,  15 derecenin altında olmamalıdır. Diğer aylarda ise sıcaklık önemli bir etken değildir yani her sıcaklıkta yetişir.

   Begonya çiçeğinde çok büyük bir değişiklik olmadığı sürece sularken kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.Çiçeğin saksısı genellikle 2-3 yılda bir ve nisan ayında değişmelidir.Her bitki gibi zamanla toprağın içindeki vitamin ve mineralleri tüketen bu bitkiye yılda hiç olmazsa bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır. Bu desteği çiçekçilerden temin etmek mümkündür.

      Aşağıda paylaştığım videoda daha çok bahçe begonyasının bakımı anlatılmakta ancak ben yine evde begonya barındıranlar için faydalı olacağını düşünüyorum.




AÇELYA ÇİÇEĞİ BAKIMI


    Hoşgeldiniz :) Bahçesinde doğru ve güzel bir şekilde açelya çiçeği yetiştirmek isteyenler bu yazıyı okusun :) Açelya çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır?
    Açelya çiçeği güneşten hoşlanmaz, toprağı sevmez, salonlarda pencere kenarına konmalıdır. Çiçekleri döküldükten sonra fidanları açıkça, gölgeli bir yerde bulundurmalı ve akşamları yapraklarına su serpilmelidir. Açelya çiçeğinin her yıl çiçek açması için yazın iyi bakılması gerekir.
     Saksı harcı olarak çürümüş bitkilerden meydana gelen yakıt, yer kömürü (turba) denilen toprak karışımı kullanılabilir. Yazın ise özel bir bakım isterler. Açelya çiçeklenme mevsiminden sonra toprağı ve atmosferi nemli tutmak için her gün serpme yöntemiyle sulama yapılmalıdır. Haziran ayında dışarı, fakat gölge yerlere konularak çok sıcak günlerde bol su ile ıslatılmalıdır. Ekim ayında tomurcuklar gelişir ve dokular sertleşir. Bir tek bu ayda kesinlikle içeriye alınmalıdır. Açelya çiçekler Aralık ayında meydana gelirler ve eğer bitki sağlıklı ise ve sıcak bir yerde bulunuyorsa, bir çok yıllar bozulmadan saklanabilir. Daha geniş saksılara alındıklarında büyümeyi kolaylaştırmak için her ilkbahar sıvı gübre verilmelidir.


  • Açelya bitkisi kireçsiz ve Asit karakterli toprakları sever. Bu nitelikteki topraklara, yaprak çürüntüsü ile kaba dere kumu karıştırılması Bitkiye yararlı olur.
  • Açelya Suyu çok sever. Haftada bir kez yapraklarına su püskürtülmelidir. Ancak sulamada ve yaprak ıslatmada kullanılacak Suyun kireçsiz ve mümkünse yağmur suyu olması bitkiye yararlıdır.
  • Bitki yarı gölge yerleri sever. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır.
  • Serin ortamları yeğleyen Açelyalardan en iyi sonuç 10-18 derece olan yerlerde alınır. Bu nedenle serin yerlerde tutulmalıdır.
  • Açelya bitkisi yetiştirilirken, ilkbahardan sonbahara kadar, bitkiye haftada bir kez standart sıvı gübre verilir.
  • Bitkiye bir yıllık işlemi uygulandığından saksı değişimine gerek yoktur.

4 Mayıs 2015 Pazartesi

EVDE YILBAŞI ÇİÇEĞİ-KAKTÜSÜ BAKIMI


     Merhabalar :) Benimde çok sevdiğim yılbaşı çiçeğinin bakımını sizinle paylaşacağım.Yılbaşı çiçeği her zaman çiçek açan bir bitki olmasa da çiçek açtığı zaman insanı büyüleyen bir özelliğe sahip.Yılbaşı çiçeği için genel olarak  bir dönem çiçek açıyor demek yanlış olmaz.Eğer doğru ve bilinçli bir şekilde bakılırsa yılbaşına yakın bir zaman da çiçeğini açıyor bu yüzden de yılbaşı çiçeği deniyor.Peki yılbaşı çiçeğinin bakımı nasıl olur hep birlikte öğrenelim.
      Yılbaşı çiçeğin güneşlenmesi şu şekilde olmalıdır.Aralık ayından şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilir ama yazın kesinlikle öğle vakti direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.Aydınlık olması yeterli olacaktır.Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir.(12-15 C.)Oda ısısında tomurcuk sayısı çok çiçek ömrü ise kısa olur.
      Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır.Yılbaşı çiçeğinin saksısının büyüklüğü toprakla köklerin beraber zor sığacağı kadar olmalıdır.


       Yılbaşı çiçeğinin sulaması nasıl olmalıdır? Çiçek açmışken ve yazın düzenli sulayın.Dinlenme zamanı suyu iyice azaltın.Kasım başında asıl yerine alın ve sulamayı artırın. Sulama suyuna az miktarda besin ekleyebilirsiniz. Tomurcukta iken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır. Yaz boyunca eğer dışarı da esintili yerde tutuyorsanız toprak yarıdan fazla kuruduğunda, diğer şartlarda ve diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğunda sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olmalı. Suyu bol miktarda ama bir defada kesintisiz, yavaşça dökerek sulayın. Saksı altındaki deliklerden en az saksı hacminin yarısına yakın su akıp gidecek miktarda su kullanmalısınız. Saksı altında tabakta su beklememeli, alt deliklerden hemen çıkıp gitmeli. Hiçbir sulamada toprak suya iyice doymamalıdır.
  

EVDE MENEKŞE BAKIMI


   Hoş geldiniz :) Afrika menekşesi bakımı nasıl olur diyenler buraya.İlk öncelikle Afrika menekşesi bakımı çok zor olmayan bir çiçektir ama o da her çiçek özenli bir bakım ister.Peki menekşenin bakımı  nasıl olur ? 
   Menekşenin bulunduğu ortamın sıcaklığı nasıl olmalıdır?Afrika menekşesi bir tropikal bitki olduğu için ortamın sıcaklığı da 15-27 derece arasında olmalıdır ki gelişimi sürdürebilsin.15 derecenin altında yada 27 derecenin üstünde olması menekşenin sağlığını olumsuz yönde etkiler.Bu arada menekşe ışığı ne kadar sevse de direk güneş ışığına maruz kalması menekşe çiçeği için iyi değildir.Camdan sızan sabah güneşi menekşe için idealdir.
Menekşenin saksının da menekşenin gelişimini etkilediğini söylemeliyim bunun için doğru bir saksı seçimi şart.Derin saksılar yerine yayvan ve geniş ağızlı saksılar tercih edilmelidir. Saksı genişliği bitki çapının 1/3 ü kadar olmalıdır.Ve saksının altında drenaj delikleri bulunmalıdır.


   Menekşenin sulanması nasıl olmalıdır ? en önemli sorumuz çünkü sulama menekşenin bakımındaki en etkili faktördür. İki sulama arasında toprak üstünün kurumasına müsaade edilir. Bu çiçek oluşumunu teşvik eder.Sulama yapılırken klorsuz veya kloru uçurulmuş su kullanılır.Sulama saksı altlığından bol suyla yapılır. 10-15 dakika sonra saksı altlığında su kalmışsa boşaltılır.Bu boşaltma işlemi dikkate alınmalıdır çünkü saksı tabağında su kalırsa menekşenin yaprakları fazla su alarak ilerde lekelenmeye yol açacaktır.
   Son olarak menekşenin toprağı ve gübrelemesi nasıl olmalıdır? Menekşenin toprağı hafif olmalı, nem tutmalı, köklere bol oksijen sağlamalı ve pH 5.8- 6.5 arasında olmalıdır. Menekşenin gübrelemesi de çok önemlidir çünkü menekşe sürekli büyüyen ve gelişen bir çiçektir ve gübreleme ihtiyacı da süreklidir.Bu yüzden menekşenizin gübresini sıklıkla tazelemek gerekecektir. Özellikle çiçeklenme dönemleri geldiğinde menekşe için fosfor oranı yüksek gübreleri tercih etmelisiniz.


    


3 Mayıs 2015 Pazar

ORKİDE BAKIMI



    Merhaba orkide sevenler :) ilk öncelikle orkide almak isteyenler, orkidenin yapraklarının dik durmasına ve yeşil olmasına dikkat etmelidirler.Orkidenin sapı ne kadar dik ve uzun olursa o kadar da goncası olur. Şimdi bu özelliklere dikkat ederek orkidenizi aldınız. ''eee şimdi nasıl olacak bunun bakımı ?''dediğinizi duyar gibiyim işte bu durumda ben devreye giriyorum.
   Öncelikle orkidenin bulunduğu ortam nasıl olmalı? Aydınlık olmalı ancak orkide çiçeği direk güneş ışığına maruz kalmamalı.Direk güneş almayan cama yakın bir yere konabilir.
    Peki orkidenin saksının nasıl olması gerekir ? güzel ve bir o kadar önemli bir soru, orkidenin saksının şeffaf renkli olması gerekiyor ki kökleri de güneşten nasiplensin.Ayrıca mecbur kalınmadıkça orkidenin saksısı değiştirilmemelidir.
    Her şey iyi güzel de peki bu orkidenin sulanması nasıl olacak ? Her çiçekte sulama nasıl önemliyse orkide de bir o kadar önemli , orkidenin toprak kısmı farklı olduğu için sulaması da farklı. Orkidenin toprak kısmındaki malzeme farklı olduğu için suyun hemen içine almıyor bu yüzden su dolu bir kaba orkideyi saksısıyla birlikte koyup su ihtiyacını karşıladığını görene kadar bekletmeniz gerekiyor.Aşağıda paylaşacağım videodan da orkidenin bakımı hakkında bilgi edinebilirsiniz.